Rijden door het over-tech Amerikaanse Westen met de BMW XM – Ars Technica

By | April 29, 2023

Vergroten / Geweldige kracht, geweldige cactus, meestal geweldige prijs.

Robert Balduino

Ik raas over de Interstate 10 in Arizona richting Californië in de BMW XM, de nieuwste luxe SUV van de Duitse autofabrikant. Een dolk van extravagantie, het draait allemaal om de zwart-op-zwart SUV verder. Maar het is meer dan een voertuig waar je naast staat terwijl je poseert voor foto’s op sociale media; het is een gedurfde uitdrukking van BMW dat het luxe kan combineren met de nieuwste technologie.

eenheid

Met een startprijs van $ 160.000 is de BMW XM een echte deal als je kijkt naar zijn naaste concurrent, de Lamborghini Urus. Ik heb beide lange afstanden gereden, en de XM presteert op een lange roadtrip terwijl hij de persoon achter het stuur ongeveer $ 75.000 bespaart – dat is minder dan de prijs van de BMW i4 M50 uit 2023. Dus je krijgt je showauto en Nou, nog een show auto die een elektrisch voertuig is.

De XM is een plug-in hybride, dus u kunt het grootste deel van uw tijd achter het stuur elektrisch rijden. Het heeft een elektrisch bereik van ongeveer 48 kilometer, dus reizen naar Whole Foods en terug kunnen veel schoner zijn dan wat de Urus biedt, aangezien het een voorstel is dat alleen op gas werkt. Maar terwijl ik door het land reed, kwam ik in de eerste 30 minuten door de schietbaan. Als het op efficiëntie aankomt, verliezen plug-in hybrides het grootste deel van hun aantrekkingskracht tijdens een lange autorit. Ik had onderweg kunnen proberen een oplader van niveau 2 te vinden, maar dat zou tijdverspilling zijn geweest en ik zou de idioot zijn geweest die iemand met een elektrische auto tegenhield om op te laden.

Zelfs de hemelbekleding en interieurverlichting van de XM maken een statement.
Vergroten / Zelfs de hemelbekleding en interieurverlichting van de XM maken een statement.

Robert Balduino

De XM voegt tijdens de rit meer vermogen toe aan de accu, maar die functie is aanwezig zodat wanneer je gas geeft, de elektromotor in werking treedt terwijl de benzinemotor je inhaalt, als een gretige puppy die op een grote, krachtige Grote Deen. .

Achter het stuur van de XM snap ik het: ik begrijp de wens om gezien te worden. De auto is snel en behendig voor zijn formaat, en als ik me realiseer dat hij op de Batmobile lijkt en het wake-word van de ingebouwde AI-assistent verander in “Batman”, ben ik zowel zelfvoldaan als blij. Zijn hybride gefuseerde M-krachtpatser pompt 644 pk (480 kW) en 590 lb-ft (800 Nm) koppel op asfalt.

Lange ritten over de snelweg kunnen saai zijn, en in een high-performance voertuig kunnen ze ronduit vermoeiend zijn. De XM lost het meeste daarvan op. Zelfs urenlang in een rechte lijn voel je het werk dat de ingenieurs van de Duitse autofabrikant hebben gestoken in het afstemmen van het chassis. Van rijstrook veranderen voelt iets leuker, maar bij inhalen krijg je de spanning.

Wat het comfort betreft, bieden de sportstoelen een veel betere rijervaring op lange termijn dan ik heb gevonden in andere luxe voertuigen. Vooral zijdelingse en achterwaartse steun is welkom. Uw gevoel van zitcomfort kan variëren, maar een stoel die u precies houdt waar u moet zijn en tegelijkertijd onderuitzakken vermindert, is de sleutel tot een succesvolle roadtrip.

Kussens met motor M.
Vergroten / Kussens met motor M.

Robert Balduino

Het helpt ook dat de voorstoelen verwarmd en geventileerd zijn en een massagefunctie hebben. Wie houdt er niet van een massage van 75 mph?

Een probleem met lange reizen (vooral na een vroege ochtendvlucht) is vermoeidheid. Uren achter het stuur kunnen leiden tot een angstaanjagend fenomeen dat bekend staat als ‘snelweghypnose’. In wezen kunnen het gezoem van de weg en de eindeloze rij witte snelwegmarkeringen een bestuurder boeien. Voeg een beetje slaperigheid toe en je bent een gevaar voor jezelf en alle anderen op de weg.

Op een gegeven moment tijdens mijn reis werd ik behoorlijk moe.

De achterkant van de XM neemt de krachtige luxe van de bestuurdersstoelen over en rondt de randen af. Het is comfortabel, en het vreemde veelhoekige dak zorgde voor een beetje een rustgevend ontwerp dat me in slaap wiegde terwijl ik me nestelde met de kleine kussens die bij het voertuig worden geleverd. De batterij had een paar kilometer op de teller, dus ik voelde me niet schuldig over het aan laten staan ​​van de klimaatregeling aan de achterkant van de XM terwijl ik sliep.

Dus ja, de achterbank is comfortabel en dutje-gecertificeerd.

Straatkunst in de woestijn.
Vergroten / Straatkunst in de woestijn.

Robert Balduino

Het uiterlijk

De XM is geweldig en, eerlijk gezegd, polariserend. Ik denk dat het er geweldig uitziet in zwart op zwart, maar je moet het voertuig van harte accepteren voor wat het is.

De BMW XM is bravoure. Het is het nieuwe huis van William K. Vanderbilt (ook bekend als Petit Chateau) op Fifth Avenue. Toen ik stopte bij een rustplaats, de M-badge glinsterend in de zon van Arizona, trok de auto de aandacht van mensen.

De niervormige grille is het lot van de volledig elektrische BMW iX bespaard gebleven, en ik denk dat hij een behoorlijke grille-tot-front-end ratio heeft. De scherpe randen doen me denken aan de laatste generatie Honda Type R. Het is een beslissing die autofabrikanten niet waarschijnlijk maken, maar het duidt ook op macht. Het voertuig is groot en stijlvol, en je zult vrienden maken terwijl je bij de In-N-Out drive-thru wacht op je burger en shake.

Slangen op de vlakte.
Vergroten / Slangen op de vlakte.

Robert Balduino

Het interieur is wat tammer, maar opnieuw koos BMW voor het rare veelhoekige dak met sfeerverlichting. Ik vind het leuk, maar als je kinderen hebt, verwacht dan dat het binnen een paar maanden kapot gaat. Het is erg moeilijk als volwassene om het plafond niet aan te raken (en waarschijnlijk te verknoeien); Voor kinderen, vooral tijdens een roadtrip, zou het onmogelijk zijn om weerstand te bieden.

Technologisch

Hoewel ik van plan was om de hele afstand in één dag af te leggen, waarschuwde mijn telefoon me voor een storm die een kleine modderstroom langs mijn route veroorzaakte, dus besloot ik bij mijn familie in de omgeving van Palm Springs te blijven. Ik had er een hekel aan gehad als de XM in een modderige puinhoop zou veranderen terwijl ik uren in het verkeer zat.

Ik kwam de volgende dag in het verkeer terecht en dankzij de handsfree verkeersassistent van het voertuig kon ik met mijn handen in mijn schoot zitten en alles om me heen in de gaten houden. Zoals altijd herinneren we je er hier aan dat je op dit moment geen zelfrijdende auto kunt kopen in de Verenigde Staten en dat je op de weg moet letten.

Niet elk tankstation dat we bezochten in deze plug-in hybride werd verlaten.  Het kost $ 103,96 om de tank te vullen.
Vergroten / Niet elk tankstation dat we bezochten in deze plug-in hybride werd verlaten. Het kost $ 103,96 om de tank te vullen.

Robert Balduino

Dat gezegd hebbende, blijft het rijhulpsysteem van BMW indruk maken. Hoewel het niet zo goed is als het Super Cruise- of Mercedes-aanbod, helpt het tijdens een lange rit waarbij je door een dicht stedelijk gebied met druk verkeer moet reizen.

Het nieuwste infotainmentsysteem van BMW en de spraakondersteuning (die ik opnieuw Batman heb genoemd) waren vergelijkbaar met wat Google Maps bood als route naar huis. Jarenlang vond native navigatie in de auto alleen het kortste pad langs een route en negeerde het verkeer meestal. We zien nu dat deze kaartsystemen rekening houden met de wereld om hen heen, en ik vond het systeem van XM erg nuttig. Ik geef echter nog steeds de voorkeur aan het ontwerp van Apple en Google Maps boven het aanbod van BMW.

Comfort, luxe en snelheid

In 1997 reed ik van Zuid-Californië naar Kansas City, Missouri in mijn Honda Civic-hatchback uit 1990. Ik hield van die auto, maar zelfs mijn lijf van twintig deed pijn na twee dagen rijden en luisteren naar dezelfde cd’s. Het was een leuk avontuur, maar geen ontspannend avontuur. De sneeuwstorm hielp niet.

Een boos uitziende SUV.
Vergroten / Een boos uitziende SUV.

Robert Balduino

Toen ik de XM mijn oprit in de Bay Area opreed, voelde het geweldig. De verwarmde, geventileerde en masserende stoelen hebben me geweldig comfortabel gehouden. Zelfs de bekerhouders werden heet of koud – mijn thee bleef warm en mijn Red Bull en milkshake bleven koud. Ze merkten me op maar hielden me ook twee dagen ontspannen met meer dan 775 mijl asfalt achter me.

De XM deed wat de meeste prestatiegerichte auto’s niet kunnen: zorgen voor een comfortabele rit over lange afstanden. Het plug-in hybride aspect deed niet veel vanwege de lengte van de aandrijving, maar het geeft je wel wat meer koppel als je erom vraagt. Bovendien geeft de technologie die BMW in de loop der jaren heeft geperfectioneerd, u de gewenste informatie met uw stem of een paar snelle tikken.

De BMW XM en zijn aartsvijand, de Lamborghini Urus (beginnend bij ongeveer $ 235.000), zijn de populairste voertuigen voor een nieuw soort rijke, technisch onderlegde social media-junkie. Ze moeten gezien en verwend worden in iets dat in ongeveer vier seconden nul tot 60 doet. Ze willen meer, en dankzij technologische vooruitgang krijgen ze het voor $ 160.000 “stelen” van BMW. Bovendien hebben ze die kleine comfortabele kussens voor die middagdutjes tijdens een roadtrip.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *